Liście kolendry w kuchni

Każdy, kto przyrządza posiłki dla swojej rodziny lub pracuje jako kucharz w restauracji, nie potrafiłby sobie wyobrazić tego procesu bez używania przypraw. To one podkreślają smak składników w naszych potrawach i nadają niepowtarzalny aromat. Poza tymi właściwościami, są one też źródłem cennych mikro i makroelementów, takich jak białko, błonnik czy cenne dla naszego organizmu witaminy i antyoksydanty. Rodzajów przypraw mamy wiele, a obecnie sięgamy coraz częściej po te bardziej egzotyczne i wyszukane.

Liście kolendry – jakie mają właściwości?

suszony liść kolendryMogłoby się wydawać, że doprawianie potraw może ograniczyć się do używania tylko soli, opcjonalnie pieprzu. Nic bardziej mylnego – przyprawy nie tylko mają nadawać smak. Oczywiście pogłębiają odczucia smakowe oraz nadają odpowiedniego aromatu naszym potrawom, ale pełnią też inne, bardzo ważne funkcje. Dobrym na to przykładem jest kolendra. Znana już w czasach starożytnych, wywodząca się z krajów śródziemnomorskich przyprawa ma bardzo bogatą tabelę wartości odżywczych. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz cennego błonnika. Do tego zawiera szerokie spektrum witamin, a także między innymi żelazo, magnez i wapń. Kolendra wykazuje działanie lecznicze. Suszony liść kolendry dodawany do potraw ciężkostrawnych jest nieocenioną pomocą dla naszego układu trawiennego, a także zapobiega wzdęciom oraz rozwolnieniu. Można go dodawać zarówno do dań mięsnych i rybnych, a równie dobrze sprawdza się w przyprawianiu potraw warzywnych – wyjątkowo dobrze komponuje się z kremowymi zupami. Suszona kolendra nadaje lekko anyżowego, niemal egzotycznego posmaku i jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej. Świetnie także sprawdza się jako dodatek do sosów, zatem ma bardzo szerokie zastosowanie, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Suszone liście kolendry są dostępne w sklepach zielarskich, a przez swoją rosnącą popularność pojawiają się także na półkach większych sklepów spożywczych, zatem warto się rozglądać, robiąc wieczorne zakupy w markecie.

Doprawianie dań, które serwujemy sobie oraz naszym najbliższym jest bardzo ważny. Odpowiednia kompozycja przypraw nie tylko nadaje smaku, ale ma również inne korzyści. Właściwości lecznice przypraw wydają się być niedocenione, a warto być ich świadomym. Powinniśmy zatem korzystać z szerokiej ich szerokiej dostępności i nie bać się eksperymentować ze smakiem naszych posiłków. Wszystko oczywiście z rozwagą i umiarem, a kierując się rozsądkiem możemy tylko zyskać. Zdrowie jest najważniejsze.