Mycie używanych lad chłodniczych

Pracuję w sklepie mięsnym na stanowisku sprzedawcy, ale mój zakres obowiązków nie sprowadza się tylko do sprzedaży mięsa i wędlin, ale i do wielu innych rzeczy. Przede wszystkim jestem zobowiązana do tego, aby pracować zgodnie z zasadami sanitarno-epidemiologicznymi i dbać o pomieszczenia i urządzenia wewnątrz sklepu w tym o urządzenia chłodnicze, które mają kontakt z żywnością przeznaczoną do sprzedaży klientom.

Dlaczego lady chłodnicze wymagają mycia?

używane lady chłodniczeJeśli chodzi o czyszczenie lad chłodniczych, jest to zabieg bardzo ważny, który trzeba wykonywać bardzo często. W sklepie z mięsem i wędlinami jest to robione z reguły raz dziennie, zaraz po zamknięciu sklepu. Lady chłodnicze wymagają dokładnego czyszczenia podobnie, jak i inne urządzenia, które znajdują się w sklepie i mają kontakt z mięsem. Każdy wie o tym, że zarazki rozprzestrzeniają się bardzo szybko i moją stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Nie mało się słyszy o wszelkiego rodzaju zatruciach, dlatego też używane lady chłodnicze wymagają solidnego czyszczenia i dezynfekcji. Aby je umyć, należy wyłączyć je z prądu. Po chwili można zastosować środek, który przeznaczony jest do mycia lodówek. Jest to środek w sprayu, który bardzo łatwo rozprowadza się po powierzchni lady chłodniczej i dzięki temu zostają dobrze umyte wszelkie zakamarki. Robię to wszystko zwilżoną i czystą szmatką. Następnie osuszam papierem. W następnej kolejności dezynfekuję lady chłodnicze. Do tego celu stosuje się biorę środek do dezynfekcji urządzeń chłodniczych, który nadaje się do kontaktu z jedzeniem. Zewnętrzną część lady myję płynem do mycia szyb, dzięki czemu jest ona bardziej przejrzysta, co wpływa pozytywnie na wygląd sklepu. Szybę tę również trzeba zdezynfekować, ponieważ wielu ludzi przychodzi tutaj codziennie i rozprowadza zarazki po powierzchni lodówki. Właśnie dlatego, należy często myć i dezynfekować lady chłodnicze. Mięso nadające się do spożycia nie może mieć żadnego kontaktu z bakteriami. Gdyby nie myto lad chłodniczych, wówczas już dawno zdarzyłby się przypadek salmonelli lub zatrucia jadem kiełbasianym, a sklep zostałby zamknięty. Ponadto właściciel sklepu miałby rozprawę w sądzie i dostałaby karę finansową za nieprzestrzeganie zasad higieny.

Lady chłodnicze są bardzo specyficznym urządzeniem, które wymaga dezynfekcji i pielęgnacji. Trzeba o tym wszystkim pamiętać pracując w sklepie mięsnym. Trzeba robić to często oraz dokładnie nie pomijając żadnych zakamarków. Nie można pozwolić sobie na ryzyko związane z rozprzestrzenieniem bakterii.