Niesamowicie zdrowy rokitnik

 

Rokitnik to jedna z cenniejszych znanych człowiekowi roślin. I to na wyciągnięcie ręki. Rokitnik to krzew o szaro-srebrnych listkach przypominających liście drzewa oliwnego. Późnym latem oczarowuje soczyście pomarańczowy kolor owoców oblepiających jego gałązki. Niewiele osób wie, iż krzew rokitnika to znana i ceniona roślina od tysiącleci, głównie za jej ponadprzeciętny skład i właściwości.

Dlaczego rokitnik to żywe złoto?

złoto z rokitnikaRokitnik rośnie najchętniej w najbardziej surowych warunkach klimatycznych. Występuje w Europie, Azji, aż po Chiny – na skałach, piachach, tam, gdzie siarczyste mrozy i silne porywy wiatru szarpią cennymi gałązkami. Krzew jest bardzo kolczasty, zbiór jest więc znacznie utrudniony. W surowym klimacie Syberii można poczekać do mrozów. Zmrożone owoce są bowiem twarde i dużo łatwiej odchodzą od gałązek. Zresztą taką metodę zbiorów można zastosować w małoobszarowych plantacjach – obcina się gałązki z owocami i mrozi w zamrażarkach, a potem obrywa jagody. Zbiór ze stanu naturalnego lepiej więc odłożyć na falę siarczystych mrozów, ale warto się poświęcić. A na pewno warto się z rokitnikiem oswoić, a może nawet zaprzyjaźnić. I, choć przyjaźń ta nie musi być łatwa, to zostanie z wami na całe życie.  Rokitnik zwyczajny jest nie tylko ozdobnym krzewem, ale również rośliną leczniczą, zawierającą wiele cennych składników odżywczych oraz substancji bioaktywnych, które znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym i farmaceutycznym. Jest on niesamowitą rośliną, którą można wykorzystać od korzeni – przez łodygę, liście – aż po owoce i nasiona. Często można usłyszeć takie stwierdzenie, jak złoto z rokitnika. Z owoców można wytłoczyć sok lub usmażyć pyszną konfiturę. Z pulpy owocowej lub z nasion tłoczy się bardzo cenny olej, a z liści można otrzymać cudowną, zdrowotną herbatkę. W owocach rokitnika znajdziemy 24 pierwiastki, w tym m.in. azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń, glin, krzem i potas. W polskich odmianach dominującymi pierwiastkami są sód, wapń i magnez. Największe zastosowanie i uznanie znajdują owoce. Ocenia się, że w tej niewielkiej jagodzie znajduje się ponad 190 różnorodnych związków biologicznie aktywnych, wspomagających leczenie wielu chorób, np. związanych z układem krążenia, układem moczowym, cukrzycą. Owoce rokitnika mają smak bardzo kwaśny, gorzki i cierpki. Smak jagód nieco łagodnieje po przemrożeniu. Warto jednak spróbować przetworów rokitnikowych. Do przygotowania soków i dżemów, by uniknąć dodawania dużych ilości cukru, można dodać np. soku z jabłka. Sok z rokitnika zmieszany z tłoczonym sokiem jabłkowym daje niebiański smak i jest niesamowicie pożywnym koktajlem energetycznym.

Rokitnik należy do nielicznych owoców, które gromadzą w swych owocach tłuszcz. Badania naukowe dowodzą, że olej z owoców rokitnika (z pulpy lub nasion) jest fenomenalnym kosmetykiem i lekiem. Wykazuje aktywność przeciwbakteryjną wobec groźnej bakterii Escherichia coli. Zawarty w oleju z rokitnika kwas palmitooleinowy (niezwykle rzadki kwas omega-7) jest składnikiem tkanki tłuszczowej skóry, co sprawia, że olej ten znakomicie sprawdza się w kosmetologii i dermatologii do leczenia egzemy, łuszczycy i poparzeń słonecznych.