Różne rodzaje patyczków do waty cukrowej

 

Wata cukrowa to kulinarny przysmak poznany przez Europejczyków już w XIX stuleciu. Dziś nadal cieszy nie tylko najmłodszych, ale także dorosłych swoim słodkim smakiem oraz niezwykłą lekkością. Jest często sprzedawana podczas różnorakich wydarzeń plenerowych m.in. pikników oraz koncertów. Jej stworzenie jest możliwe, dzięki posiadaniu sporej ilości cukru, specjalnej maszyny oraz patyczków. Sam proces produkcji tego smakołyku nie jest ani drogi, ani czasochłonnych.

Jakie patyczki do waty cukrowej kupić?

tanie patyczki do waty cukrowejNa rynku istnieje wiele różnych patyczków do waty cukrowej. Takie narzędzia są zazwyczaj stosunkowo niedrogie i kupowane w dużych zbiorczych opakowaniach. Mogą być wykonywane z różnych materiałów, jednak tanie patyczki do waty cukrowej są zazwyczaj produkowane z popularnych gatunków drewna. W naszym kraju najczęściej wykorzystuje się do takiego calu bukowe drewno, ewentualnie sosnowe. Istnieje jednak także szereg importowanych produktów, które zostały stworzone z bambusów. Takie produkty też e pełni ekologiczne, a przy tym niedrogie. Niezależnie od tego, z którym materiałem się stykamy, warto sprawdzić, czy jest on odpowiednio obrobiony, ponieważ najgorszą rzeczą, jaka mogłaby nas spotkać, jest zetknięcie się z drzazgami lub innymi wystającymi elementami. Pamiętajmy przy tym, że najczęściej po słodką przekąskę, jaką jest wata cukrowa, sięgają najmłodsi, więc patyczki, które trzymają w rękach, powinny być przede wszystkim bezpieczne. Drewno nie może być zatem impregnowane żadnymi chemicznymi związkami, musi być naturalne, a jednocześnie pozbawione zapachu oraz dobrze oszlifowane. Produkty mające bezpośredni kontakt z żywnością, nawet jeśli są bardzo tanie, muszą posiadać odpowiednie atesty bezpieczeństwa. Wszystko to nie wyklucza jednak ich atrakcyjności. Coraz częściej producenci waty cukrowej starają się uatrakcyjnić swoje produkty poprzez dołączanie do nich kolorowych patyczków z różnego rodzaju nadrukami. Z pewnością takie towary bardziej rzucają się w oczy, wyróżniając się spośród innych.

Wybór patyczków do waty cukrowej jest bardzo duży. Warto wziąć pod uwagę, planując takie zakupy wielkość produktów oraz materiał, z którego zostały stworzone. Zaleca się sięganie po towary atestowane, dopuszczone do obrotu wraz z produktami żywnościowymi. Nawet tak takie produkty, jak drewniane patyczki powinny być przede wszystkim bezpieczne, a zatem idealnie wygładzone i pozbawione środków chemicznych, które mogłyby wywołać alergie lub inne problemy zdrowotne. Nie oznacza to, że takie produkty muszą być sztampowe i nudne. Wybór kolorystyki oraz wzorów jest ogromny.