Smaczne owoce egzotyczne

Polska kuchnia nie należy do najzdrowszych, ponieważ jest dość tłusta i ciężkostrawna. Klasyczne polskie danie, to smażony na głębokim tłuszczu kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą, więc brak w nim świeżych warzyw. Podstawą zdrowej diety, powinny być świeże i najlepiej surowe warzywa i owoce, które są źródłem bezcennych witamin. Jednak nie wszystkie produkty są dostępne u nas przez cały rok, gdyż nasz klimat nam nie pozwala na uprawę na przykład egzotycznych owoców.

Popularne rodzaje egzotycznych owoców

owoce egzotyczneProdukty, które z uwagi na klimat w jakim rosną, nie są możliwe do hodowli w naszym kraju, są sprowadzane z innych krajów, Są to najczęściej produkty pochodzące z upalnych, tropikalnych klimatów, gdzie słońce świeci dużo mocniej i dłużej niż u nas. Owoce egzotyczne są w Polsce bardzo popularne, gdyż mają odmienne smaki, które umożliwiają ich wszechstronne wykorzystanie. Z owoców najczęściej robimy sałatki, dodajemy do deserów, lub jemy jako przekąski. Owoce pochodzące z egzotycznych krajów mają często bardziej wyraźne smaki, przez co mogą odmienić smak tradycyjnych potrwa. Szefowie najlepszych kuchni, egzotyczne owoce dodają do dań mięsnych, dzięki czemu zyskują one wyrazistego i ciekawego smaku. Najpopularniejsze w naszym kraju są owoce mango, które pochodzą z Indii i mają słodki smak oraz soczyste wnętrze z dużą pestką. Czerwony granat przyjechał do nas z Azji i ma słodko – kwaśny smak. Chyba każdy z nas widział w dużych supermarketach pitaję, która inaczej nazywana jest smoczym owocem, a w smaku przypomina kiwi. Prosto z Chin przyjeżdża do na liczi o łagodnym i słodkim smaku. Wiele z tych produktów poza świeżymi okazami, możemy kupić w słodkim syropie w puszcze, które sprawdzą się jako dodatek do lodów, czy jako deser. Królem egzotycznych owoców, które Polacy pokochali, jest avocado sprowadzane z Meksyku. To bardzo zdrowy owoc, który zawiera mnóstwo witamin i kwasów Omega 3 i 6. Karambola w naszym kraju głównie służy jako dekoracja do deserów, lub drinków, ale można ją z powodzeniem jeść.

Jak widać egzotycznych owoców jest bardzo dużo, a każdy jest warty spróbowania. Niektóre mają intensywne smaki, które ciężko pomylić z czym innym, a inne są słodkie i przyjemne w smaku, dzięki czemu komponują się z większością dań. Są one tak samo wartościowe jak nasze rodzime owoce, które mamy dostępne przez cały rok. Owoce są skarbnicą witamy C, beta – karotenu, magnezu, czy posiadają dużą zawartość błonnika, który pomaga w trawieniu. Warto je systematycznie spożywać.