Z czego składają się przetwory warzywne?

Naturalna i przetworzona żywność w puszkach to specjalnie przygotowane warzywa, które są przyprawione, pasteryzowane i wysterylizowane. Produkowane są z marchwi, zielonego groszku, buraków, kapusty, słodkiej papryki, słodkiej kukurydzy i wielu innych warzyw pełnych witamin. Przekąski w puszkach to wysokokaloryczne produkty gotowe do spożycia na zimno lub na ciepło. W zależności od charakteru przetworzenia, przetwory z warzyw dzielą się na warzywa krojone, zmiksowane, w sosie pomidorowym, sałatki i sosy.

Jakość przetworów z warzyw

przetwory warzywne sklep internetowyPrzy ocenie jakości przetworów uwzględniany jest smak, kolor, zapach, konsystencja. Oprócz tego badany jest skład chemiczny i wartości odżywcze, jak tłuszcze, węglowodany czy białka. Przetwory są łatwo przyswajalne przez organizm i bardzo pożywne, bogate w witaminy. Produkowane są według specjalnych receptur i przeznaczone dla różnych ludzi w tym osób starszych, niemowląt i chorych. Konserwy te poddawane są delikatnej obróbce cieplnej, co zapewnia przede wszystkim ich stabilność przed psuciem się podczas przechowywania. W jak największym stopniu zachowane są w nich naturalne właściwości i skład. Jeśli chodzi o wartość odżywczą produktów z grupy przetwory warzywne sklep internetowy podaje, że naturalna żywność w puszkach ma niską wartość energetyczną od 11 kcal/100 g. Niską kaloryczność tłumaczy się tym, że same warzywa są niskokaloryczne i zajmują tylko 55-65% objętości, reszta słoika to solanka, która w ogóle nie ma kalorii lub, jeśli doda się do niej cukier to jest to minimalna zawartość kalorii. Zawartość białka, z wyjątkiem puree z zielonego groszku, kukurydzy i szpinaku wynosi średnio 1%, tłuszczu. Wśród substancji organicznych dominuje skrobia. Błonnik we wszystkich rodzajach żywności w puszkach jest mniejszy niż 1%. Podczas czyszczenia surowców i blanszowania dochodzi do częściowej utraty minerałów i witamin, chociaż w porównaniu ze świeżymi warzywami żywność w puszkach ma zwiększoną strawność, ponieważ niejadalne części zawierające znaczną ilość błonnika są usuwane podczas przygotowywania surowców.

Jakość surowców odgrywa ważną rolę w jakości konserw. Warzywa w puszkach lub słoikach podlegają pewnym wymaganiom, dlatego producenci zwracają tak szczególną uwagę na jakość roślin oraz składników przeznaczonych do ich konserwowania. Wszystko po to, aby przetwory z warzyw nam smakowały oraz były cenne dla naszego organizmu. Wysokojakościowe przetwory warzywne to bardzo dobry sposób na zbudowanie idealnej sylwetki, ale i na zbudowanie odporności organizmu.