Zastosowanie wyposażenia chłodniczego

W przypadku rozwiązań dla gastronomii ważne jest to, aby były jak najbardziej funkcjonalne i przystosowane do wymagań w konkretnym lokalu. Dlatego obecnie znaleźć można całe serie wyposażenie skierowane do osób zajmujących się serwowaniem potraw. Wśród nich znajdują się między innymi stoły z wbudowanymi rozwiązaniami chłodzącymi, które wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie potrawy muszą zachować niską temperaturę. Są przydatne nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale również podczas organizacji wydarzeń na zewnątrz.

Stoły do potraw zimnych

stoły chłodniczeW przypadku dużych kuchni restauracyjnych konieczne jest stosowanie w nich wyposażenia wielofunkcyjnego, które ułatwi przygotowywanie oraz wydawanie potraw. Do tego rodzaju sprzętu należą stoły chłodnicze. Ich budowa umożliwia ustawienie ich jako przedłużenia blatów, mogą też pełnić funkcję wyspy kuchennej. Wewnątrz każdego z nich znajduje się przestrzeń chłodząca, w której przechowywać można składniki lub gotowe dania oczekujące na wydanie. Także ich powierzchnia jest zimna, dzięki czemu przygotowywanie wrażliwych na ciepło potraw jest bezpieczne i nie wpływa na ich właściwości smakowe. Powierzchnia stołów wykonywana jest z blachy nierdzewnej. Pozwala do na utrzymanie higieny podczas działań. W zależności od potrzeb konkretnego lokalu mogą też różnić się budową. Bardzo dużą zaletą tego typu wyposażenia jest możliwość wykorzystania go również poza kuchnią. Stoły chłodnicze doskonale spisują się bowiem także podczas wydarzeń plenerowych w namiotach i altanach gastronomicznych. Często zobaczyć je więc można na ogrodowych przyjęciach. Są stosowane również w niewielkich kawiarniach, a nawet sklepach, które w swojej ofercie posiadają wyroby garmażeryjne lub cukiernicze. Uznawane są przy tym za bezawaryjne rozwiązania, które poprawnie użytkowane bardzo dobrze spisują się przez wiele lat. W zależności od wielkości, a także dodatkowych funkcji takiej konstrukcji może ona kosztować nawet ponad 10 tysięcy złotych, jednak najtańsze modele to wydatek jedynie ok. tysiąca.

Stoły z funkcjami chłodzącymi przeznaczone są do użytku w lokalach gastronomicznych. Sprawdzają się jednak równie dobrze w kawiarniach, sklepach, a nawet podczas wydarzeń na zewnątrz. Pozwalają na przygotowanie i utrzymanie potraw w niskiej temperaturze, są przy tym higieniczne. Wykonuje się je ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są łatwe do mycia i bardzo wytrzymałe. Dostępne są także w wielu modelach wyposażonych w różne funkcjonalności. Sprawia to, że zobaczyć je można niemal wszędzie tam, gdzie przygotowywane jest jedzenie.