Patelnie mineralne dla amatorów sztuki kulinarnej

Jesteśmy software housem, który specjalizuje się w tworzeniu aplikacji mobilnych i stron internetowych

Patelnie mineralne dla amatorów sztuki kulinarnej

Najważniejszym wyposażeniem kuchni jest patelnia. Wiedzą o tym nawet studenci, którzy potrafią obyć się bez czajnika czy piekarnika, ale muszą mieć patelnię. Gdy student staje się szefem kuchni na pewno nie zadowoli się już najtańszą patelnią od szwedzkiego potentata. Zagłębiając tajniki sztuki kulinarnej szybko zwraca uwagę na odporne patelnie mineralne, które cieszą się ogromną popularnością, a swoim sympatykom odpłacają się fantastycznymi efektami w kuchni. Sprawdź na co zwrócić uwagę wybierając patelnię do swojej kuchni, by nie popełnić błędów laików?

Funkcjonalna patelnia mineralna

odporne patelnie mineralnePopularność patelni z nieprzywierającymi powłokami nie słabnie. Jednak świadomość amatorów kulinariów jest na tyle duża, że coraz mniej osób nabiera się na tanie i kiepskiej jakości imitacje powłok żeliwnych. Dzięki temu wzrasta moda na odporne patelnie mineralne oferujące wysoką jakość smażenia za rozsądną cenę. Tego typu patelnie są po prostu piękne. Zazwyczaj w oczy rzuca się piękna faktura kamienia lub granitu w różnych odcieniach, które doskonale pasują do każdego wystroju kuchni. Jednak to nie wygląd tego ważnego naczynia jest najważniejszy, a jego funkcjonalność. Patelnia mineralna doskonale sprawdza się przy codziennym użytkowaniu. Powłoka mineralna zapobiega przywieraniu potraw, a co za tym idzie umożliwia ograniczenie tłuszczu. Smażenie na minimalnej ilości tłuszczu na pewno przypadnie do gustu fanom zdrowego odżywiania oraz osobom zmobilizowanym do dbania o sylwetkę za pomocą zrównoważonej diety. Zazwyczaj patelnie ceramiczne są także zauważalnie cięższe od popularnych żeliwnych. To dlatego, że posiadają naprawdę gruby spód, który gwarantuje równomierne nagrzewanie się naczynia, a co za tym idzie – równomierne smażenie potraw, które zapewnia fantastyczny smak. Warto też wybrać patelnię odlewaną, która powstała z jednego elementu. Charakteryzuje się ona tym, że przy uderzeniu w dno wydaje dźwięk podobny do uderzenia dzwonu.

Oprócz powyższych, jakże ważnych, zalet patelni mineralnych, warto też zwrócić uwagę na rączkę wybranej patelni. W żadnym wypadku nie może się nagrzewać, gdyż bardzo często patelnia jest zdejmowana z ognia, gdy produkty na niej są na tyle wysmażone, że każda kolejna chwila na ogniu może skutkować nadmiernym wysuszeniem. Natomiast funkcja odczepiania rączki bardzo przydaje się, gdy gotowanie staje się pasją. Wówczas wiele przepisów zakłada podsmażenie produktów, by zamknąć pory i zachować smak „w środku”, a następnie upieczenie sztuki mięsa w piekarniku.